S-Kamatik technológia
2020. 02. 20.

A kémény huzatnak fontos szerepe van a tiszta és hatékony égés során. Viszont sok esetben belső és külső tényezők zavarják, így nincs az optimális tartományban. A problémák következményei a rossz égés, ami gyakran koromlerakódással jelentkezik. Az S-Kamatik technológiával a Spartherm megoldja ezt a problémát. De mi ez valójában és hogyan működik az S-Kamatik? Ebben a blogban mindent megtudhat.

A kémény huzat, mint a tűz motorja

Amikor a kémény huzatával foglalkozunk, fel kell tennünk magunknak azt az alapvető kérdést, hogy mi az a tűz. A tűz kémiai jelenség, éghető anyag fény- és hőhatással járó oxidációja. A szén a tüzelőanyagban van kötve (fa, szén, gáz, olaj), míg az oxigént az égési levegő táplálja. Annak érdekében, hogy a tűz tisztán égjen, mindig optimális oxigénmennyiséget kell hozzáadni az tüzelőanyaghoz. Pontosan itt jön képbe az S-Kamatik. A Spartherm prémium kandallóbetéteiben még az S-Kamatik II, amely szintén e blogbejegyzés tárgya.

Az S-Kamatik optimalizálja a kémény huzatát

Ha meggyújtja a tüzelőanyagot a kandallóban, az égéskamrában az oxigént elhasználja. Ugyanakkor forró füstgázok keletkeznek, amelyek a kéményen keresztül kerülnek kibocsátásra, mivel a termodinamika miatt a forró gázok mindig felfelé emelkednek. Ez vákuumot hoz létre az égési kamrában, amely friss égési levegőt szív be. Ezt a folyamatot kémény-huzatnak nevezik, és úgy tartja a tüzet, mint egy motor. Mint egy motornál, a kémény huzatában is akadhatnak problémák, amelyek negatívan befolyásolják az üzemeltetést, de a Spartherm S-Kamatik segítségével ezek elkerülhetők.

Problémák a Spartherm S-Kamatik nélkül

A kémény méretezése nagyon egyszerűen mutat a papíron, de a gyakorlatban sok olyan belső és külső tényező előfordulhat, amelyek jelentősen befolyásolják működését. A kémény nem megfelelő méretei vagy ingadozó körülményei az égési kamrában gyakran problémákat okoznak a nyomás körülményeiben. A gyakran változó időjárási viszonyok és a kedvezőtlen beépítési feltételek szintén ingadozást okoznak a kémény huzatában. Ez szabálytalanságokhoz vezet az égés során, ami nagyobb tüzelőanyag fogyasztást jelenthet, és növeli a károsanyag kibocsátást. 

Három módon lehet megoldani ezeket a problémákat: 

Vagy tökéletesen kiszámítjuk a kémény huzatát (valljuk be, ez lehetetlen), vagy ha ebben nem bízunk, akkor beiktathatunk a rendszerünkbe egy füstcső elzárót, amivel kézzel tudjuk szabályozni a kandalló huzatát.

Az elektromos kéményventilátor szintén alternatíva lehet. Utólagos felhelyezése talán a legjobb megoldás, hiszen egyszerűen és gyorsan telepíthetőek. Az új típusok pedig már szabályozóval is rendelkeznek, így pedig mi állíthatjuk be a huzat erősségét.

Az S-Kamatik technológiának köszönhetően a Spartherm bemutat egy másik lehetőséget, amellyel a kémény huzatot már a kezdetektől optimálissá teszi. Nagy előnye, hogy az S-Kamatik technológia megakadályozza a kéménytervezési problémákat, és így felhasználói hibák vagy helytelen telepítések nem fordulhatnak elő! De hogyan működik ez a technológia a gyakorlatban?

Milyen előnyei vannak az S-Kamatik technológiának?

A Spartherm S-Kamatik technológiája egy szabadalmaztatott másodlagos levegőszabályozás, amely közvetlenül a kandallóba van beépítve. Ez a technológia előretekintőbb, mint az összes többi későbbi problémamegoldás, amivel a kéményben vagy a kandallóban utólagos módosítást nem szükséges végeznünk. Az S-Kamatik technológiát azonban nem lehet utólag felszerelni, ezért indulástól kezdve kell megtervezni és ennek megfelelően beépíteni a tűzterünkbe. A kandalló előzetes, gondos tervezése egyre fontosabb. De milyen előnyei vannak ennek a Spartherm új rendszerének?

Az S-Kamatik technológia kompenzálja a kémény huzatának az időjárási viszonyok által okozott ingadozást, és így állandó körülményeket biztosít az égési kamrában. A kézi beavatkozás nem szükséges, mivel a huzathatároló teljesen automatikusan működik. Ilyen módon élvezheti a hatékony és tiszta égést, a maximális könnyű használat mellett. Az S-Kamatik technológia nemcsak a megfelelő időjárási viszonyokat kompenzálja, hanem a kémény vagy a kandalló szerkezeti feltételeinek bekövetkező ingadozásait is. Tehát Önnek bármikor előnyös lehet a 12 - 20 Pascal közötti kéményventiláció, amely nemcsak magasabb hatékonysági szintet biztosít, hanem csökkenti a koromképződést és a károsanyag kibocsátást is.

Hogyan működik az S-Kamatik technológia?

Egy belső levegőtől független, teljes zárt rendszerről beszélünk. A külső beszívott levegő egy modulba érkezik, amelyből két irányba távozik. Az egyik kiállásból a kandalló által felhasznált levegő távozik, a másik pedig a füstcső felett elhelyezett becsatlakozáshoz.

Az S-Kamatik technológia külső levegő betáplálása (5). A beszívott levegő elosztó egysége (4). Az égési levegőt egy egyszerű  hajlékony csővel (6) vezetik az égési kamrába. Ha a benne levő vákuum túl magas, és ezért a kémény huzat túl erős, az égés levegőjének egy része a szekunder levegő csappantyúján (3) keresztül vezethető a kandalló füstelvezető nyílásába a kompenzáció érdekében. Erre a célra egy ByPass csatlakozó darabot (1) rögzítünk az égési kamra fölé egy 2 nyomómodullal, amely létrehozza a kapcsolatot a szekunder levegővel. Ily módon az S-Kamatik technológia mindig biztosítja, hogy a kémény huzat optimálisan legyen. Az S-Kamatik telepítéséhez szükséges összes alkatrészt mellékeljük.