REFRASIL

A REFRASIL az egyik legjobb cseh vállalat, ami tűzálló anyagok gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Emellett a REFRASIL komplex műszaki szolgáltatásokat is nyújt a tűzálló anyagok alkalmazásával és felhasználásával kapcsolatban.

A tűzálló anyagok gyártásának kezdete Trinecben kezdődött a 19. század első felében. Az első tűzálló anyagokat nagyolvasztó öntvényekhez használták vasöntödékben és zománcüzemekben. Fokozatosan bővült a termelés, és később acélművekhez és hengerművekhez készítettek termékeket. 1889-ben az eredeti kis műhelyből üzem jött létre, ami kielégítette az egyre növekvő vevő kör igényeit. Ekkor már körülbelül 20.000 tonna samottot és szilícium-dioxidot gyártottak a gyárban. A megnövekedett gyártás, valamint a szállított tűzálló anyagok választékára és minőségére vonatkozó törvények megváltozása miatt 1961-ben a társaságot újraalapították.

1994-ben a Trinec vasműhely privatizációja során, összekapcsolva a Trinec kerámia-és tűzállóanyaggyártás régóta fennálló hagyományait, egy független magánvállalatot alapítottak, melyet REFRASIL-nak jegyeztek be, és rövid időn belül a legjobb tűzálló anyag – főként samott – gyártóvá váltak.