Külső levegő bevezetés zárt égésterű kandallókhoz
2020. 04. 10.

Manapság egy kandalló építésénél a legfontosabb szempontok egyike, hogy a kandallónk zárt égésterű legyen (tehát az égéshez belső levegőt ne használjon). Azonban ezekhez a kandallókhoz biztosítanunk kell a megfelelő levegőellátást, ami a biztonságos használat elengedhetetlen feltétele.

Miért van szükségünk külső levegő bevezetésre?

Az új építésű vagy felújított családi házak ma már olyan jól záródó nyílászárókkal vannak ellátva, ami nem enged be levegőt, ezért az épület hermetikusan zárt lesz, márpedig az égéshez szükséges oxigént biztosítanunk kell a készülék számára. Az égési folyamat nagyon sok levegőt képes elhasználni. 1 kg fa elégetéséhez, 8 m3 levegő szükséges. Ha nincs külső levegő bevezetve, akkor a berendezés a lakás légteréből használja el a levegőt, a házban vákuum keletkezik és a kandalló visszafüstöl vagy pedig kialszik a tűz.

A külső levegő bevezetésének kialakítására több lehetőségünk van, ezeket szeretnénk bemutatni.

Légbevezető a falon vagy nyílászárókon keresztül

Egyszerű megoldás lehetne, hiszen elég a falon keresztül egy lyukat vágnunk, ahol elhelyezzük a készüléket. Hátránya, hogy a nyíláson keresztül folyamatosan hideg levegő áramlik az épületbe, melyet mindig érzünk. Az új generációs légbevezetők, ezt a hatást szeretnék mérsékelni, hiszen a fejlesztéseknek köszönhetően a készülékek egy levegő előmelegítő segítségével a beáramló levegőt optimális hőmérsékletre melegítik. Olyan helyekre ajánljuk, ahol nincs lehetőségünk külső levegős csatorna kialakítására.

DGP rendszerek kandallókhoz Kattints ide a termékért

Légcsatorna falon keresztül közvetlenül a kandallóhoz

Sokan úgy gondolják, amennyiben a kandalló a külső környezettel határos falon helyezkedik el, úgy elegendő egyszerűen átfúrni a falat és a külső környezetet egy merev vagy flexibilis csatornával összekötni a tűztérrel, de ez nem a legjobb megoldás, hiszen a külső hideg levegő közvetlenül a tűzterünkbe érkezik. Ezzel nem csak a tűztér hatékonyságát csökkentjük, de az égésünk is tökéletlen lehet, ami magasabb károsanyag kibocsátást eredményez. A tökéletlen égés mellékhatása lehet még a koromlerakódás az üvegen. Erre a problémára nyújt megoldást nekünk a DARCO új légbeeresztője, ami közvetlenül a kandallóhoz csatlakoztatható. A terméket, ilyen kialakítás esetében is biztonságosan használhatjuk, hiszen az előmelegítőnk segít abban, hogy megfelelő hőmérsékletű levegő érkezzen az égéshez.

Kültéri légbeeresztők Kattins ide a termékért

Hogyan alakítsuk ki a külső levegő csatornát a kandallónk vagy kályhánk számára?

Ha már a tervezés fázisában gondolunk kandalló építésre és megvan a pontos helye is, akkor a legcélszerűbb azt az aljzatban elvezetni egy 160 mm átmérőjű csövet pontosan a tüzelőberendezés alá. Fontos, hogy a kialakításnál a lehető legrövidebb utat válasszuk, a legkevesebb töréssel így segítve az ellenállást minimálisra csökkenteni.

Mivel azonban a tervezés időszakában kevesen tudják pontosan, hol fog elhelyezkedni a tüzelőberendezésük, ezért más lehetőséget is figyelembe vehetünk.

A csatornák kialakíthatók kör - és téglalap keresztmetszetű idomokkal, attól függően az építkezés melyik fázisában tartunk. Általánosságban elmondható, hogy  a legtöbb tüzelőberendezés külső levegő csonkja 125 mm-es, ezért törekedni kell ennek a méretnek a megtartására a csatorna kialakítását illetően. Amennyiben nagyobb külső levegő igénye van a berendezésnek, igazodnunk kell hozzá és bővíteni a méretet.  

A légbevezető csatorna tervezését befolyásolj a kémény mérete, a tüzelőberendezés paramétere. Áramlástechnikai szempontból törekedni kell arra, hogy minél kevesebb törés legyen a csatornában. Minél több a törés annál nagyobbnak kell lennie a keresztmetszetnek.

A kör keresztmetszetet érdemes az alapozással egyidőben elhelyezni, hiszen később a rétegrendbe már nehezen beilleszthető.

Ha a kör keresztmetszet már nehezen kivitelezhető, a megoldást a lapos csatornák (téglalap keresztmetszet) jelenthetik. Leggyakrabban az aljzatban kerül beépítésre. Kialakítása lehetővé teszi, hogy az aljzatszigetelésben is elfér, így az épületgépészeti szereléssel egyidőben elvégezhető a beszerelése. Széles termékkínálatuknak köszönhetően mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

Téglalap alapú csatornák Kattins ide a termékért

Ha a kandalló helye fix, nem külső falon fog elhelyezkedni és nem alakítottunk ki csatornát?

Ebben az esetben sem kell félnünk. Kollégáink segítenek megkeresni azt a megoldást, amivel biztonságosan fogja tudni üzemeltetni kandallóját. Bátran keressen minket elérhetőségeink egyikén.  Elérhetőségeink

A szellőzőkürtős kémény:

Nagyon sok érvet és persze ellenérvet hallottunk ezeknek a kéményeknek a hasznosságáról. Optimális lehetne, viszont van egy hátránya, mégpedig, hogy a kéményhatás miatt a levegő alaphelyzetben nem a helyiségbe áramlik, hanem abból kifelé. Vagyis a kürtő hatás miatt a csatornából a levegő a padlás felé áramlik, és a begyújtás nehézkessé vagy lehetetlenné válik. Amikor a kémény már üzemmeleg a megoldás hatékony, mivel a kéményben kialakuló vákuum szívja a bevezető csatornában lévő légoszlopot is. Amiatt nem ajánlják és nem is szeretik a szakemberek ezt a megoldást.

Szellőzőkürtős kémény

Külső levegő a pincéből / padlásról?

Egy újabb olyan téma, amit megosztja a szakembereket, viszont beszélnünk kell róla. Nagyon sok olyan hely van, ahol az említett módszerekkel a későbbiekben már nem tudjuk bevezetni a külső levegőt. Ilyen lehet egy szerkezetkész a ház, ahol a kémény központi helyen, tegyük fel a ház közepén, viszont a külső levegőről ezidáig nem esett szó. Megoldást csak a pince/padlás jelenthet. Előnye, hogy egy effektív melegebb levegőt kapunk, így az égésünk tökéletesebb lesz. Amire viszont ilyen esetekben figyelnünk kell, hogy a csőszakaszunk végét biztosítanunk kell, hogy mindig szabad maradjon és persze ami szintén nagyon fontos, hogy ezeknek a helyeknek biztosítanunk kell a kinti levegő beszellőztetéséről. 

Mire figyeljünk a külső levegő csatorna megválasztásánál?

A kandalló típusa, a kémény mérete, a csatorna hossza, a törések száma mind-mind befolyásolják a légcsatorna kialakítását és méretezését.

Fontos, hogy megfelelő méretekkel dolgozzunk, hiszen, ha túl hosszú, túl szűk vagy túl sok idomtörés található benne az áramlási ellenállás növekszik. Ha nagy az ellenállás akkor a kandalló nem jut elég levegőhöz és a begyújtási folyamat elhúzódik, nehézkessé válik. Ezért kell gondosan megtervezni, hiszen a törések miatt érdemes túlméretezni.

Amennyiben biztosra szeretne menni kérje szakértő kollégáink tanácsait, akik nem csak segítenek a kialakításban, de szükség esetén elvégzik az áramlástechnikai méretezést is.

A nem aljzatban, kerülő légcsatornákat minden esetben lássa el a szükséges szigeteléssel! Ez azért fontos, mert a pára lecsapódása kellemetlen problémákat okozhat a későbbiekben. Ahogy a kinti hideg levegő találkozik a belső meleg levegővel, a csatorna külső falán megjelenik a pára, ezzel áztatva a környezetet.

A külső levegő kiállása után érdemes elhelyeznünk egy pillangószelepet, amivel teljesen el tudjuk zárni a beáramló levegőt. Amikor a kandalló nincs használatban, a levegő mozgása nem áll le. Mivel a kandallókat a szabályzó karral teljesen nem lehet elzárni (biztonsági szempontok miatt), így a levegő mozgása a tűztérben és kéményben megmarad. A kandalló lehűl, és a környezetével is hasonló képpen tesz.

Igyekeztünk a témát alaposan körben járni, de tudjuk, hogy minden nap újabb és újabb meglepetések érhetnek. Ha bármilyen kérdése lenne, keressen minket bizalommal.  Elérhetőségeink