DOLOT, avagy külső levegő bevezetés KRATKI öntvény tűzterekhez
2020. 08. 24.

A külső levegő bemeneti nyílása egy speciális idom, amelyet az ügyfél kérésére az öntvény KRATKI kandallóbetétekhez opcióként választható. Feladata, hogy friss levegőt biztosítson az égéshez.

Levegő bevezetés a kandallóba

Minden kandallónak levegőre van szüksége a működéshez. Sok esetben ennek hiánya a legfőbb oka a kandallók rossz működésének. Annak érdekében, hogy a kandalló mindig megfelelő mennyiségű levegőt kapjon, és ez ne jelentsen problémát nekünk, kb. 8-10 m3 / h levegőt kell biztosítani 1 kg fára vetítve. Ha nincs más út, akkor a levegőt az adott helyiségből használja, amelyben található. És mivel ez leggyakrabban a nappali szobában található, amely olyan hely, ahol nagyon gyakran tartózkodunk, valójában közvetett módon "tőlünk vesz el levegőt". Ennek a folyamatnak enyhítésére fejlesztették ki az öntvény betétekhez a külső levegős kialakítást. Ennek segítségével, külső, friss oxigénnel tápláljuk az égési folyamatot, ezáltal kevesebb levegőt használ a lakótérből.  Ezt a rendszert használva természetesen még nem lesz a kandallóbetétből zárt égésterű tüzelőberendezés, de hatékonyabb égési folyamatot érhetünk el a levegő utánpótlásával.

További elemek a csatlakozóhoz

A hideg levegő bemeneti nyílása egy speciális csatlakozó, amely téglalap keresztmetszetű. Ennek kör keresztmetszetté alakításához szükségünk lesz egy speciális átalakító idomra. A méretei lehetnek: 100 mm, 125 mm, 150 mm attól függően, milyen méretű csőszakaszt építünk ki.  

Mivel ezek az idomok a kandalló tengelyéből kissé túlnyúlnak, de mi hely szűkében vagyunk, és szeretnénk a lehető legközelebb a falhoz (természetesen a megfelelő biztonsági távolságokat betartva) elhelyezni, lehetőségünk van elfordítani a bemeneti nyílást.

Két típus közül választhatunk:

 

90° : A 90°-os átfordító idom segítségével a külső levegő átalakító idom párhuzamosan fog elhelyezkedni a kandallóbetét hátsó síkjával (BS típusú kandallókhoz nem alkalmazható).

 

360° : A 360°-os idom segítségével a külső levegő átalakító a kandallóbetét alá fordítható (BS típusú kandallókhoz nem alkalmazható).

 

A jobb szabályozhatóság érdekében, mi minden ilyen rendszerhez ajánlunk egy pillangószelepet, melyet a külső levegő csatornájába kell beépíteni, így az égéstérbe érkező külső levegő mennyiségét irányíthatjuk.

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT

Ha további kérdései merülnek fel a kandallókkal kapcsolatban, és objektív szakmai tanácsadást szeretne kapni, kérjük, keresse fel Mrenkó Dávid kollégánkat a m.david@lamigahungary.hu email címen, vagy a +36 20 503 0044-es telefonszámon!