A Spartherm Premium kandallóbetétek
2020. 09. 21.

A Spartherm Németország egyik legismertebb kandallógyártója, mely a többi gyártóhoz hasonlóan a „Made in Germany” (Németországban készült) minőségi pecséttel rendelkezik. A Premium kiadás révén azonban a Spartherm valami egyedit hozott létre, és egy teljesen új, innovatív kandallóbetét sorozatot dobott a piacra.

PREMIUM sorozat a Sparthermtől: mi teszi a Premium modelleket olyan különlegessé?

A Spartherm Premium modelleket úgy tervezték, hogy a tüzet egy teljesen új módon és összehasonlíthatatlan intenzitással jelenítsék meg, miközben a legmodernebb technológiával a használatot a lehető legkényelmesebbé és leghatékonyabbá tegyék. A Spartherm a Premium modelljeivel tökéletes funkcionalitást és formatervezést ígér – de az ígéretek a gyakorlatban is működnek?

A következő videó első benyomásokat nyújt a Premium sorozatról, amelyet a német Spartherm gyártó készített.

Komplexitás csökkentés – átok vagy áldás?

A Spartherm Premium modelleket úgy tervezték, hogy az ügyfelek számára hozzáadott értéket biztosítsanak minden olyan területen, amely messze meghaladja a jelenlegi szabványokat. A tüzet élvezni kell, és intenzívebben kell használni, de a működésnek a lehető legegyszerűbbnek és legkényelmesebbnek kell lennie. Premium modelljeivel a Spartherm tökéletes funkciót és dizájnt ígér. Ez már az alapvető kialakításban is nyilvánvaló, mivel a kandallóbetétek megbízhatósága és hatékonysága nőtt a komplexitás csökkentésével. Minden modell mindössze 50 kiváló minőségű alkatrészből áll, ami minimalizálja a kandalló hibáit. Hiszen minél kevesebb alkatrésze van, annál kisebb a valószínűsége, hogy valami meghibásodhat. A minőséget azonban ez nem érinti, mivel a kandallókat egyedi konstrukció jellemzi. A kandallóbetét 6 milliméteres acéllemezből készült, ezért a Spartherm Premium kiadását karcsú, ámde hatékony kialakítás jellemzi, amely hosszú élettartamot és maximális megbízhatóságot biztosít.

Funkció és kialakítás

A karcsú kialakítás nemcsak a konstrukcióban, hanem a megjelenésben is nyilvánvaló. A Spartherm Premium termékcsaládja letisztult és modern kialakítású. Valamennyi vezérlőelem optikailag rejtve van, vagyis egy síkban helyezkedik el a felülettel. Az ajtófogantyút és a légszabályozó kart beágyazták a testbe, szükség esetén pedig bármikor kihúzhatók és működtethetők. A Spartherm Premium modelljei mintha egy darabból állnának: semmi sem zavarja meg az egyenes vonalakat és a letisztult formatervezési elvet. A tervezés azonban önmagában nem elég, hiszen szükség van funkcióra. A Spartherm felismerte ezt, és a legmagasabb szintekre emelte.

A kialakítás optikai célja, hogy a néző szemét teljes mértékben a tűzre összpontosítsa, ezáltal a természetes erő és a fényes ragyogás még intenzívebbé váljon. Ezért logikus, hogy a Spartherm a Premium modelleket keret nélküli üvegezéssel tervezte. Tehát sem a rugók, sem a tárcsa mechanika nem zavarja a lángok játékát. Ez egy nagyon különleges környezetet teremt.

Látóüveg – amikor a kényelem összekapcsolódik a hatékonysággal

A tűztér keret nélküli tervezése mellett maga az üvegezés is fontos szerepet játszik a tűz stílusos bemutatásában. A Spartherm Premium sorozatában az üvegeket nagyon különleges üvegkerámiából készítik, amely tiszta képet biztosít. Különösen átlátszó, ezért kevésbé hajlamos a visszaverődésre, mint a kereskedelemben kapható üvegezés esetén. Az üvegkerámia felületét szintén speciális bevonattal látják el, ez nemcsak a tűz tiszta látványát biztosítja, hanem megkönnyíti a tisztítást is.

Tolóajtók – a modern tűzélményért

A kandalló látványa képes kiaknázni teljes potenciálját, fényt és meleget biztosít az élettérhez.  A Spartherm Premium modelljei tolóajtóval vannak felszerelve, ami egy nagyon stílusos és modern funkcionalitást kölcsönöz a kandallónak. Nemcsak jól néz ki, de nagyon praktikus is. A könnyű tisztítás érdekében a tűztér ajtaja részben kinyitható, ami azt jelenti, hogy az üvegről kényelmesen eltávolíthatók az esetleges lerakódások.

A Spartherm Premium modellekben a tolóajtót új típusú rendszerrel szerelték fel, amely biztosítja a sima és egyenletes emelést. Az ajtókat, amelyeket fel lehet tolni, általában acélláncokkal mozgatják. A Spartherm ezért prémium modelljeiben valami nagyon különlegeset alkotott, és a klasszikus acélláncokat erős acélkábelekre cserélte ki. Ezek nemcsak stabilabbak, de hosszabb élettartamot is biztosítanak a kandallóknak, továbbá egy könnyed, csendes emelést tesznek lehetővé. Ez apróságnak tűnik, de a tökéletesség a kis részletekben rejlik.

A Spartherm Premium modellek

A tökéletesség a részletekben rejlik

Eddig csak a Spartherm Premium modellek külső megjelenésével foglalkoztunk a legszélesebb értelemben. Azonban itt az ideje, hogy részletesen szemügyre vegyük a belső kialakítást, hiszen a tökéletesség ezekben a részletekben rejlik. Az égéstér kiváló minőségű, strukturált acumotte-tal van bélelve, ami egy speciális samott anyag. Ez biztosítja a hatékony hőeloszlást, és a lángok pazar megjelenését. Választhat elefántcsont és fekete szín közül. A fekete acumotte előnye, hogy a szennyeződés és a lerakódások kevésbé láthatók. Ez nagyszerű megjelenést tesz lehetővé, ugyanakkor hangsúlyozza a lángok ragyogó fényét. Az égéstér alján szilárd öntöttvasból készült, beépített hamutartó található, ami segíti a hamu könnyed eltávolítását a kandallóból.

A Spartherm Premium modelljei továbbá opcionálisan felszerelhetők önzáró tűzvédelmi ajtóval. Ez a technológia automatikusan lezárja a tűztérbetét ajtaját, ha már nem tartja. Ez nagyon fontos, hiszen a tűzifa hozzáadásakor könnyen előfordulhat, hogy a kandallóajtót véletlenül nyitva hagyják. Az önzáró tűzvédelmi ajtó azonban megakadályozza, hogy egy ilyen apró figyelmetlenségből komolyabb probléma alakuljon ki, így nagyobb biztonságot és könnyű kezelhetőséget nyújt a kandalló használatakor. Ezáltal sem füst, sem szikra nem juthat észrevétlenül a lakóterületbe. Ez a biztonságos fűtés alapvető követelménye.

A Spartherm Premium modelljei alapfelszereltségében beépített külső levegő csatlakozással rendelkezik, vagyis a helyiség levegőjétől függetlenül működtethetők. Ha a kandallók a helyiség levegőjétől függően melegszenek, akkor a szükséges égési levegőt a lakótérből veszi el: ilyen esetekben rendszeresen szellőztetni kell, ami hőveszteséghez vezet. Minden alkalommal, amikor kinyitja az ablakot, az éppen keletkező hő egy része felhasználhatatlanul elveszik: azonban a Spartherm Premium kandallóinál ez a veszély nem áll fenn!

Elektromos ajtóemelő – SESAM-2 rendszer

A Spartherm Premium modelljeivel a tökéletesség nemcsak az apró részletekkel és az intelligens egyedi alkatrészekkel érhető el, hanem a modern és innovatív technológiákkal is, amelyek növelik a használat egyszerűségét, egyúttal pedig növelik a kandallózás élményét. Ha a Spartherm Premium kandallóját opcionálisan SESAM-2 elektromos ajtóemelő rendszerrel szereli fel, akkor nem kell kézzel nyitogatnia a tűztérbetét ajtaját. A Sparthermnél az egyedi problémamegoldások állnak a középpontban, ezért az elektromos ajtóemelést falikijelzővel vagy távirányítóval vezérelheti, tehát mindig van választása, és a személyes kívánságainak megfelelően beállíthatja és vezérelheti a kandallót.

A távirányító vizuális kialakítása a modern autós kulcsokon alapszik, ezért kicsi és kompakt, így kulcstartóhoz is kényelmesen rögzíthető, aminek köszönhetően mindig kéznél lehet. A SESAM-2 rendszer továbbá csatlakoztatható az okosházak technológiájához, így az összes funkció ezen keresztül központilag is kezelhető.

Digitális fűtés – S-Thermatik NEO égésvezérlés

A Spartherm Premium sorozat egyik központi innovációja az S-Thermatik NEO elektronikus égésvezérlő. Ez a műszaki újdonság javítja az égést, vagyis növeli a hatékonyságot, és csökkenti a fogyasztást. Ugyanakkor megnövekszik a könnyű használat, így mindig teljes ellenőrzést gyakorolhat a tűz felett, és az égést még jobban adaptálhatja a saját igényeihez. Mint mindig, a Spartherm most is Önre bízza, hogyan szeretné irányítani és működtetni az S-Thermatik NEO égésszabályozót. De mit is jelent ez a műszaki innováció?

Az S-Thermatik NEO elektronikus égésszabályozó beavatkozik az égéstechnikába és a fűtésbe, ezért utólagos telepítése nem megoldható, így már a kandallóbetét megrendelése során jelezni kell, ha szeretnénk felszerelni kandallóbetétünket az S-Thermatik NEO technológiával. Ha azonban még nem döntöttek arról, hogy valóban szükségük van-e rá, nem jelent gondot: opcionálisan a Spartherm Premium kandallóbetétek felszerelhetők az S-Thermatik NEO elvével, amely szerint az alapegység már be van építve a fűtési rendszerbe, így van lehetőség az égésvezérlő utólagos felszerelésére.

Ha a kandalló S-Thermatik NEO-val van felszerelve, akkor automatikusan szabályozza az égési levegőt, és valós időben hozzáigazítja azt a megfelelő fűtési fázishoz. Ily módon mindig optimális és tiszta égési idő érhető el anélkül, hogy Önnek bármit kellene tennie. Az S-Thermatik NEO-val azonban bármikor megfigyelhető az égés, és szükség esetén beavatkozhat. Ez megtehető digitális fali kijelzővel, vagy egy speciális alkalmazással az okostelefonon.

Mind a digitális fali kijelző, mind az okostelefon alkalmazás bármikor, valós időben megmutatja az égési folyamatot. Megmutatja, mikor van a legjobb alkalom arra, hogy újabb tűzifát dobjon a tűzre, így nem engedi meg, hogy alul-, illetve túlfűtse kandallóját. Ezt optikai és akusztikus jelekkel egyaránt jelzi, tehát nem fogja elmulasztani a megfelelő időt. A kandallóval történő fűtés aligha lehet kényelmesebb! Így még több ideje marad arra, hogy élvezze a tűz által teremtett, kellemes légkört.

Optimális kéményhuzat szabályozás – kompatibilitás az S-Kamatik termékkel

A kéményhuzat fontos szerepet játszik minden kandallónál a hatékony égés érdekében. Amikor a kémény huzatával foglalkozunk, fel kell tennünk magunknak azt az alapvető kérdést, hogy mi az a tűz. A tűz kémiai jelenség, éghető anyag fény- és hőhatással járó oxidációja. A szén a tüzelőanyagban van kötve (fa, szén, gáz, olaj), míg az oxigént az égési levegő táplálja. Annak érdekében, hogy a tűz tisztán égjen, mindig optimális oxigénmennyiséget kell hozzáadni az tüzelőanyaghoz.

Pontosan itt jön képbe az S-Kamatik rendszer, ami optimalizálja a kémény huzatát. Ha meggyújtja a tüzelőanyagot a kandallóban, az égéskamrában az oxigént elhasználja. Ugyanakkor forró füstgázok keletkeznek, amelyek a kéményen keresztül kerülnek kibocsátásra, mivel a termodinamika miatt a forró gázok mindig felfelé emelkednek. Ez vákuumot hoz létre az égési kamrában, amely friss égési levegőt szív be. Ezt a folyamatot kémény-huzatnak nevezik, és úgy tartja a tüzet, mint egy motor. Mint egy motornál, a kémény huzatában is akadhatnak problémák, amelyek negatívan befolyásolják az üzemeltetést, de a Spartherm S-Kamatik segítségével ezek elkerülhetők.

Ha szeretnél még többet megtudni az S-Kamatik technológiáról, kérjük, olvasd el korábbi blogbejegyzésünket  http://lamigahungary.hu/s-kamatik-technologia

Összegzés – mi is a Spartherm Premium kiadása?

Tökéletes kialakítás és funkció, ahogy a Spartherm ígéri. A gyakorlatban ezt támasztja alá a számos innovatív és szabadalmaztatott tulajdonság, amely nagyon különlegessé teszi a Premium kandallóbetéteket. A Sparthermnél a formatervezés alapvető fontosságú, és a lehető legjobb minőséget tartják szem előtt. Bár a Spartmerm célja a komplexitás csökkentése a tervezés terén, a Premium kiadás számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek növelik az égés hatékonyságát, miközben csökkentik a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.

Ehhez tartozik a kényelem, hiszen mind a kialakítást, mind a funciókat úgy tervezték, hogy a felhasználó a lehető legjobban tudja irányítani a fűtést. Számos lehetőség van az automatizálásra, aminek köszönhetően a Spartherm teljesen új szintre emeli a fűtést. Vessen és pillantást az egyes modellekre, és ismerkedjen meg a Spartherm világával – megéri!

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT

Ha további kérdései merülnek fel a kandallókkal kapcsolatban, és objektív szakmai tanácsadást szeretne kapni, kérjük, keresse fel Kerecsen László kollégánkat a kerecsen.laszlo@lamigahungary.hu email címen, vagy a +36 30 644 3124-es telefonszámon!